Wat kan een Broodfonds voor u doen?

Ondernemers die hun arbeidsongeschiktheidsrisico serieus nemen, kunnen deelnemen aan een zogenaamd Broodfonds. Wat houdt dat in en maakt zo’n fonds een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) overbodig?

Een Broodfonds is een vereniging van ondernemers die samen een inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid hebben. Hoe werkt het? Alle deelnemers zetten elke maand een bedrag opzij op een individuele Broodfondsrekening. Raakt een van de deelnemers arbeidsongeschikt (en dat kunt u ook zelf zijn), dan ontvangt hij per deelnemer een belastingvrije schenking van maximaal €2208 per jaar. Omdat er minimaal 20 mensen in het Broodfonds zitten, kan een arbeidsongeschikte ondernemer geruime tijd op financiële ondersteuning rekenen. Na twee jaar stoppen de schenkingen.

Vertrouwen en afspraken
Zolang er niemand ziek wordt, loopt het tegoed op uw individuele rekening op tot maximaal 36 maal uw maandelijkse inleg. Daarna blijven de automatische afschrijvingen wel doorgaan, maar ontvangt u het overschot terug. Wanneer iemand een beroep op het Broodfonds doet, loopt uw saldo uiteraard terug. Vertrekt u uit het Broodfonds, dan is het resterende saldo op uw Broodfondsrekening gewoon van u. Een Broodfonds heeft minimaal 20 leden. Dat is om zekerheid te hebben dat er voldoende in kas is voor schenkingen. Omdat het fonds is gebaseerd op vertrouwen en goede afspraken, is het maximum aantal deelnemers 50. Die kunnen elkaar nog kennen, onderling contact houden, vergaderen en besluiten nemen. De leden van het Broodfonds mogen zelf beslissen wie er toegelaten worden.

Wordt u toegelaten?
Wat zijn de voordelen van een Broodfonds boven een AOV? In het algemeen is zo’n fonds goedkoper. U kunt al meedoen met een heel bescheiden inleg. Maar als u dan ziek wordt, ontvangt u ook een lage uitkering. Legt u een hoger maandbedrag in, dan heeft u ook recht op een hogere uitkering. Maar een broodfonds kent ook beperkingen. De andere ondernemers moeten u kennen en vertrouwen voor u wordt toegelaten. Vaak moet u al een paar jaar ondernemer zijn en moeten uw verdiensten boven een bepaalde grens uitkomen. Ook is er een risico dat er misbruik gemaakt wordt van het fonds. Er is namelijk geen controlerend arts. Wie ziek wordt, meldt dat zelf en bepaalt zelf de herstelperiode.

Combineren met AOV
Het nadeel van een Broodfonds is dat de uitkering misschien niet genoeg is om uw leven op de vertrouwde wijze voort te zetten. Bovendien is de maximale uitkeringsduur twee jaar. U kunt het Broodfonds daarom ook combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De kosten voor zo’n AOV kunt u dan laag houden, bijvoorbeeld omdat u kiest voor een wachttijd van twee jaar of voor een lagere uitkering. Met een AOV kunt u bovendien ook langdurige arbeidsongeschikt verzekeren. Dan heeft u ook na twee jaar ziekte nog recht op een uitkering.

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft om inkomensachteruitgang door arbeidsongeschiktheid te voorkomen? Neem dan contact op met ons kantoor.13-02-2020
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top